Puszta, Madžarska

V osrednjem delu Madžarske, na ravnini med posušeno travo, rastejo živo rumene sončnice.

Olje iz ekološko pridelanih sončničnih semen je izjemno hranljivo

V osrednjem delu Madžarske, na ravnini med posušeno travo, rastejo živo rumene sončnice. To je starodavna Madžarska Puszta, nekoč neskončno travnato morje, danes pa tu pridobivamo certificirano ekološko pridobljeno sončnično olje za Weleda izdelke.

Sončnica lovi sončne žarke

Sončnica izvira iz Severne in Srednje Amerike. Domorodci na tem področju so sončnična semena uporabljali kot z maščobami bogato hranilo. Semena so v 16. stoletju v Evropo prinesli španski mornarji in od takrat sončnica velja za poljsko in vrtno rastlino po vsej Evropi. Njeno taksonomsko ime Helianthus annuus izvira iz grških besed “helios”, ki pomeni sonce in “anthos”, ki pomeni cvet. Ob sončnih dnevih se njen odprt cvet obrača proti soncu, ob zori pa se vrača v začetni položaj. Ko cveti, njen cvet spominja na sonce - je kot preprosta otroška risba; žareč rumen krog obkrožen z ognjenimi cvetnimi listi. Ni presenetljivo, da je beseda “sonce “del imena te rastline v mnogih jezikih. V nemškem jeziku se imenuje “Sonnenblume”, v francoskem “tournesol” in na Madžarskem “napraforgó”, kar pomeni, tisti, ki se obrača k soncu.

Sončnica za svojo rast potrebuje humus in s hranili bogato prst, vodo, žuželke za opraševanje in seveda toploto sonca. Vse to dobi v srcu Puszte, kjer naše partnersko podjetje goji tudi piro, pšenico in oves. Pozno poleti njeni listi ovenijo in spodnji deli cvetov postanejo rumeni. Takrat so semena zrela in jih lahko požanjejo z enakim kombajnom kot žanjejo žita. Ta semena so izredno bogata z oljem - iz 20 kilogramov sončničnih semen lahko iztisnejo okoli 7 kilogramov olja. Tako Weleda s pomočjo madžarskih partnerjev pridobi velike količine izjemno kvalitetnega, certificirano ekološkega sončničnega olja.

Idealno za uporabo v kozmetiki

Weleda olje dobiva izključno iz ekološko gojenih sončnic z visoko vsebnostjo olj. Te sončnice bistveno vsebujejo več oleinske kisline kot konvencionalno gojene. To sončnično olje je bolj stabilno in obstojno ter je idealno uporabo v kozmetiki v kombinaciji z drugimi olji. Sončnično olje je poznano po svojih čistih hranilnih lastnostih in ga uporabljamo v mnogih Weleda kozmetičnih izdelkih, vključno z edinstveno hranilno linijo z granatnim jabolkom.

  • Sestavina

    Sončnično olje

    Helianthus Annuus Seed Oil

    Bledo rumeno, bistro sončnično olje je lahko rastlinsko olje. Primerno je za masaže ter idealno za nego normalne in mešane kože. Vsebuje visok delež nenasičenih maščobnih kislin, kot sta linolna in oleinska kislina. Vsebuje veliko snovi, ki negujejo kožo, primemo pa je tudi kot nosilno olje za različne učinkovine.